به گزارش شهرآرانیوز؛ ۵ هزارو ۳۲۸ نفر از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۴ در تصادفهای نوروزی کشور جان باختهاند. ازاینتعداد ۳۴۳ نفر در جادههای خراسانرضوی جان باختهاند که حدود ۵ درصد قربانیان سوانح نوروزی را شامل میشود. در تمام این سالها خراسانرضوی همانطورکه یکی از مقاصد مهم گردشگری مذهبی و سیاحتی بوده است، یکی از استانهای رتبهدار در سوانح رانندگی نیز بوده و هر سال جزو لیست پنج استان دارای بیشترین قربانیان تصادفها جا گرفته است.
اینکه چه میشود ایرانیان در آستانه نوروز با لب خندان از خانه و کاشانه خود خارج میشوند و به سفر میروند و برخی از آنها پس از تصادف با غمواندوه ازدستدادن نزدیکانشان به خانه برمیگردند، موضوعی است که نیازمند واکاویهای روانشناسان و جامعهشناسان است که چرا باوجود مرگ نزدیکانمان در سوانح دلخراش، گویی قرار نیست اصلاح شویم.
البته این موضوع در این گزارش جایی ندارد و امروز تنها به آمار سوانح نوروزی پنج سال گذشته میپردازیم تا بگوییم که باوجود کاهش نامحسوسی که امسال مسئولان پلیس راهور کشور در حوزه تصادفهای رانندگی به آن اشاره میکنند، هنوز تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله زیادی داریم.
آمار ارائهشده در این گزارش براساس اطلاعات آماری سازمان پزشکیقانونی کشور است که تصادفات نوروزی را در بازه بیستوپنجم اسفند تا پانزدهم فروردینماه تعریف کرده است؛ اما آمار تصادفهای نوروز امسال، چون هنوز آماده نشده و نیازمند بررسیهای بیشتر است، تصادفهای نوروزی امسال را به روایت پلیس برایتان مینویسیم.
متأسفانه امسال درست در روزهای ابتدایی سال، ۸۳۸ نفر در تمام کشور بر اثر سانحه رانندگی جان خود را از دست دادند. مطمئنا تلخترین حادثه مربوط به واژگونی اتوبوس مسافربری کرمان-مشهد بود که منجر به جانباختن پانزده نفر ازجمله راننده و کمکراننده اتوبوس بود. بررسیهای اولیه کارشناسان پلیسراه نشان داد که این سانحه بهدلیل چندین تخلف و قصور ازجمله جابهجایی مسافر بیش از حد مجاز (شصت مسافر)، نقصفنی در سیستم ترمز، سرعت غیرمجاز و بیتوجهی راننده به هشدارهای مسافران بوده است.
دراینمیان تلخترین آماری که کام اهالی خراسانرضوی را تلخ کرد، رتبه سوم استان در تعداد قربانیان سوانح جادهای بود که ۵۳ نفر در جادههای استان جان باختند و تعدادی از آنها مهمان استان ما بودند؛ اما وضعیت استانهای فارس با ۷۱ کشته و کرمان با ۶۷ قربانی کمی بدتر از ما بوده است و این دو استان در رتبههای اول و دوم قربانیان حوادث نوروزی بودهاند.
بررسی تصادفهای سال ۱۴۰۳ نشان میدهد که امسال وضعیت بهتری در تصادفهای فوتی نوروزی داشتهایم؛ زیرا در تعطیلات ابتدای سال گذشته ۱۰۸۹ نفر در تصادفها در جادههای کشور کشته شدند. در این سال باوجود اینکه ۷۳ فوتی مربوط به خراسانرضوی بوده است، اما در میان استانها پنجم و به عبارتی ششم بودهایم. این آمار درحالی است که در نوروز آن سال سیستانوبلوچستان با ۹۳ کشته سرآمد تمام کشور بوده است و استانهای تهران و فارس هرکدام با نود کشته بهطورمشترک رتبه دوم را داشتهاند. بعد از آن نیز کرمان با ۸۲ قربانی و اصفهان با هشتاد کشته در سوانح رانندگی رتبههای سوم و چهارم را داشتهاند.
در بررسی آمار سوانح رانندگی نوروز هرچه به عقبتر برمیگردیم، وضعیت بدتر میشود؛ زیرا در نوروز ۱۴۰۲ متأسفانه ۱۲۱۷ نفر در جادههای کشور جان باختند تا این آمار تبدیل به بیشترین تعداد قربانیان پنج سال گذشته شود. در این سال برخلاف رویه کشور، تعداد قربانیان سوانح رانندگی خراسانرضوی یک نفر کمتر از سال قبل بوده و در این سال ۷۳ نفر جان باختهاند. بااینحال خراسانرضوی پس از استانهای سیستانوبلوچستان، فارس و کرمان در رتبه چهارم بیشترین تصادفهای منجربهفوت بوده است.
شروع سال ۱۴۰۱ برای خراسانرضوی شبیه یک کابوس بود؛ زیرا تعداد قربانیان تصادفهای نوروزی در این سال شکسته شد و از تمام سالهای قبل و بعدش بیشتر بود. در این سال متأسفانه ۷۹ نفر در نوزدهروز در جادههای استان کشته شدند و رتبه چهارم برای استان را رقم زدند. در این سال سیستانوبلوچستان با ۱۲۴ کشته، فارس با ۹۴ قربانی و کرمان با ۹۲ کشته رتبههای اول تا سوم را به خود اختصاص داده بودند.
آخرین سالی که در این گزارش تصادفهای نوروزی آن را بررسی میکنیم، نوروز ۱۴۰۰ بود که کشور تازه از شوک ناشی از ویروس کرونا بیرون آمده بود. در تعطیلات نوروزی آن سال ۱۰۸۰ نفر در سوانح رانندگی جان باختند؛ اما وضعیت خراسانرضوی باوجود ۶۳ کشته بهتر از سالهای بعدی بود، زیرا در رتبه ششم جدول سیاه قربانیان سوانح نوروز قرار داشت و در این سال فارس با ۹۹ کشته، کرمان با ۹۵ قربانی و سیستانوبلوچستان با ۸۶ کشته سه استان پرتلفات نوروزی لقب گرفتند.